Centrecourt schreef

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lees hieronder of op: www.centrecourt.nl/nieuws

Op biologische wijze algengroei tennisbanen beperken

Algengroei is een probleem dat regelmatig voorkomt bij tennis- en padelverenigingen. Gevolg: plassen op de baan, mindere speelkwaliteit en een kortere levensduur van de banen. De groundsmen van TV Beekhuizen en LTC Vleuten-De Meern behandelen hun banen met micro-organismen, waardoor de overlast daalde. “We hebben hier geen problemen meer met algen.”

Iedereen kent ze wel: tennisbanen die ieder jaar groener worden. Banen die bij de minste regenbui onbespeelbaar zijn. En dat terwijl de vereniging tijdens een competitiedag of toernooi te maken heeft met een strakke baanplanning. Het laatste wat mensen willen is urenlang wachten voordat het water wegtrekt en ze weer de baan op kunnen. Algengroei is een veel voorkomende oorzaak van dit probleem. Niet alleen bij tennisbanen, ook bij andere sportvelden. Doordat de toplaagdichtslibt met algen loopt het water niet meer weg, waardoor plassen op de banen blijven staan.

Tennis- en padelverenigingen zoeken voortdurend naar oplossingen. Groundsmen behandelen hun banen onder meer met zout, huishoudazijn, biociden en enzymen. Ook met borstelen en diepreiniging proberen ze de algengroei tegen te gaan. Maar niet altijd met het gewenste resultaat.

Micro-organismen

Tot nu. Onder andere LTC Vleuten-De Meern, TV Beekhuizen, Culemborgse Tennisvereniging De Doelen en Tennisvereniging Elden vonden een duurzame, biologische en milieuvriendelijke oplossing. Een oplossing die de algengroei tot een minimum beperkt. Zij behandelen de banen met een product genaamd MO5 Sports, dat gebaseerd is op micro-organismen. Het product is een selectie van vijf micro-organismen die vijandig zijn tegen algen. Er ontstaat als het ware een klimaat tegen algen, zodat ze zich niet voortplanten, maar elkaar ook niet opeten.

Erik Jonkers is groundsman bij TV Beekhuizen. Hij vertelt over de behandeling met het product. “Een keer in de twee weken behandel ik de banen hiermee. Per baan duurt het een kwartier. Ik zie duidelijk een stijgende lijn. We hebben hier geen problemen meer met algen, ook niet op momenten dat de algendruk in Nederland hoog is. Ik raad andere verenigingen écht aan om preventief te werken. Als de banen eenmaal groen worden door de algen, ben je te laat.”

Test

LTC Vleuten-De Meern heeft al jaren Reinier de Rooij als groundsman. De algenproblematiek had meteen zijn aandacht. “Het was puzzelen. Ik ben altijd op zoek naar verbetering en kijk vooruit. Het is belangrijk om kritisch te blijven.” Ook hij behandelt de banen met micro-organismen die het afbraakproces van organische stoffen versnellen. Maar voordat hij volledig overging naar de behandeling met dit product, voerde De Rooij een test uit. Zes redcourtbanen hadden net een diepreiniging gehad, drie banen nog niet. Die drie behandelde hij met MO5 Sports. “Drie maanden later zagen we dat die zes banen groener werden, de drie behandelde banen niet. Vanaf dat moment zijn we alle negen banen gaan behandelen. We overwegen ook om de gravelbanen op deze manier te behandelen.”

De vereniging is tevreden over hoe de banen erbij liggen. De Rooij: “Het behandelen van de banen op deze manier is, naast het wekelijks borstelen en slepen, onderdeel geworden van het onderhoudsplan. Met alleen regulier onderhoud kom je er niet, daar heb je hulp bij nodig. Door de algengroei te remmen, liggen onze banen er nu zo goed bij.”

Win-win

Het behandelen met micro-organismen is milieuvriendelijk. Ook een belangrijke reden voor de verenigingen om de algengroei op deze manier tegen te gaan. “Zout en gewasbeschermingsmiddelen zijn niet goed voor het milieu”, zegt De Rooij. “Al het water dat op onze banen valt, komt in de sloten. Dat geldt ook voor de producten die we gebruiken. Op deze manier zijn we milieuvriendelijk énhebben we de kwaliteit van de banen omhoog gekregen. Win-win!”